Weer in La Barge
www.my-meteo.com

Dordogne

Wat u nog niet wist van de Dordogne. De feiten. De kenmerken.

Tijdens de Franse Revolutie is Frankrijk opgedeeld in 83 departementen (nu 101), waarvan de Dordogne als 24 ste wordt gemarkeerd.

Het departement Dordogne grenst in het noordwesten aan de Charente, in het noordoosten aan de Haute-Vienne, in het oosten aan de Corrèze en de Lot, in het zuiden aan de Lot-et-Garonne en in het westen aan de Gironde. Het dankt zijn naam aan de rivier die zich er van oost naar west een kronkelende baan door baant. De grenzen van het huidige departement komen overeen met die van de voormalige provincie Périgord.

Van noord naar zuid vertoont de Périgord vier verschillende landschappen. In het noorden, van Lanouaille tot la Roche-Chalais, de Périgord Vert, een heuvelachtig gebied doorsneden door klaterende waterloopjes. In het centrum de Périgord Blanc, een streek van kalkplateaus, brede valleien met grote weilanden en de rivieren de Auvézère en de Isle. In dit gebied ligt de hoofdstad Périgueux. De Périgord Noir met zijn schier ongerepte landschappen domineert de valleien van de Vézère en de Dordogne. De Périgord Pourpre strekt zich uit rond de wijnstad Bergerac en bij de monding van de Dordogne. Website: www.dordogne-perigord-tourisme.fr